Pamuk, yaşam ve ölüm

Modanın kalbi pamuk, son günlerde popüler olmaya başladı...

Pandemi, sağlıklı yaşam, "Haydi maske dikelim!' gibi ev etkinliklerine de meze oldu pamuklu kumaşlar(tabii gerçekten pamuklularsa). Düne kadar mağazalardan dünya paralara aldığımız tekstil ürünlerinin cildimize, çocuklarımıza, geleceğimize neler yaptığından haberimiz yok muydu yoksa pek umrumuzda mı değildi bilemiyoruz. Aslında eski günlerdeki gibi en sevdiğimiz hayvansal giysileri üstümüze geçiriversek havamız yerinde olsa diye sırtlarında kürkleri dünya karantinasının bitmesini bekleyen kitleyi de yok sayamayız.

                      Gucci |Cruise 2019 Fashion Show

Şimdilerde pamukluları giymek(tüketmek) bir yana dursun var olan dünya krizlerinin insanlarda tekrar üretme dürtüsünü harekete geçirmiş olduğu söylenebilir. Çoğunluğun özellikle böyle kriz anlarında kendini üreterek ifade etme arayışının zirve yaptığını bir ön kabul olarak görecek olursak durum; DIY(kendin yap) tarzı ile çanta mı boyasak yoksa videosunu çekip malum mecralara mi yüklesekten çıkamayan dar yaratıcılık ağının içine düşmüş durumda. 


İlerleyen süreçte aldatmacadan gerçek üretim ve yaratıcılık ağına geçiş yapıp yapamayacağımız bilinmiyor. Ama hali hazırda yapılan pamuklu üretimlerine bakmak istersek, pamuklu üretiminde Denizli, Türkiye'nin önemli merkezlerinden biridir. Tanınmış Denizli tekstil firmalarının ürün başlıkları ise ilginç. Sanattan ölüme, doğumdan mutfağa, hamamdan hastanelere, reklam panolarından temizliğe pek çok kullanım alanı olan ham kumaş çeşitleri söz konusu. Tuval bezi, kefen bezi, muslin kumaş, tülbent, peştemal, sargı bezi, reklam afişleri, temizlik bezleri. Hepsinin farkı üst üste binen iplik tellerinin sıklık sayısı gibi görünse de pazara çıktıkları anda bir cesedi de sarabiliyorlar, konser haberleri veren reklam afişleri de  olabiliyorlar. Yine de şimdilerde inkar edilemez ki pamuklu kumaşların üretimi, kullanımı ve devamlılığı gibi konuları düşünmeden patates baskı ile DIY tarzında çanta boyaması yapmak herkese çok daha iyi gelen terapilerden biri(!). 

Yorumlar